Chakra’s

foto: www.happywithyoga.com/yoga/chakra-kleuren/

Chakra’s…Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. En waarschijnlijk vind je chakra’s maar raar en zweverig. De kans is ook groot dat je niet helemaal precies weet wat chakra’s nu eigenlijk zijn.

Chakra’s zijn centra van geestelijke energie in het menselijk lichaam. De zeven belangrijkste chakra’s lopen langs je wervelkolom tot aan je kruin. De chakra’s (Sanskriet voor wiel) zijn te vergelijken met een soort energiebronnen.

Chakra’s nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. Chakra’s zijn verantwoordelijk voor de activering van de diverse lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld: ademen, spreken, lopen, enzovoort.

Je kunt de zeven chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen. Ideaal zou zijn, als alle chakra’s open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo.

De eerste Chakra, (wortel of stuitchakra genoemd) zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker. De eerste Chakra heeft de kleur rood. De eerste Chakra staat in verbinding met de aarde. Het is rood omdat deze Chakra rode aarde energie opneemt. Rood staat voor: warmte, activiteit, passie, kracht, liefde, energie, verlangen en agressie.

De tweede Chakra (sacraal chakra) staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. Je weet wat je wilt en durft emoties te uiten. Deze kun je uiten zonder over emotioneel te worden. ‘Ik voel’ staat centraal. De tweede Chakra heeft de kleur oranje. Deze kleur ontstaat door een vermenging van het eerste rode Chakra en het derde gele Chakra. Oranje staat voor enthousiasme, vrolijkheid, actie, vriendelijkheid en creativiteit.

De derde Chakra (zonnevlecht) staat voor blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit derde Chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Deze Chakra heeft de kleur geel en staat voor het opslaan van energie. Het heeft een gele kleur omdat het ook wel het zonnevlecht Chakra wordt genoemd. Geel staat voor: licht, intelligentie, logica, samenwerking, energie, optimisme, duidelijkheid, nieuwsgierigheid en hoop.

De vierde Chakra (hartchakra) staat voor de liefde en vriendelijkheid naar jezelf en naar anderen en ook: geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal. Deze Chakra heeft de kleur groen, bevindt zich ter hoogte van het hart en verbindt de onderste drie en de bovenste drie Chakra’s met elkaar. Het weerspiegelt de verbinding tussen aarde (onderste drie Chakra’s) en geest (bovenste drie Chakra’s). Groen staat voor: vruchtbaarheid, groei, hoop, kalmte, geluk, stabiliteit, betrouwbaarheid, bezinning en evenwicht.

De vijfde Chakra (keelchakra) staat in verbinding met het laten horen van jezelf, klanken maken, zingen. Het geluid is hoorbaar. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt. Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het van binnen stil kunnen worden, het zwijgen. De eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan. Deze chakra heeft de kleur blauw. Dit is ontstaan door een menging van de groene en de gele Chakra en bevindt zich ter hoogte van de keel. De kleur blauw staat voor wijsheid, rust vrede, veiligheid, vrijheid, toewijding, inspiratie en vriendschap.

De zesde chakra (voorhoofd chakra) staat voor bewustzijn en oplettendheid. Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn belangrijke aspecten van de zesde Chakra. ‘Ik zie’ staat centraal. De zesde Chakra wordt ook wel het derde oog genoemd. De zesde Chakra heeft de kleur indigo. Het heeft deze kleur omdat dit een menging is van het oranje en het blauwe Chakra. Indigo staat voor: intuïtie, loslaten, kennis, controle, vaardigheid en acceptatie.

De zevende Chakra de kruinchakra, bevindt zich in het gebied van de kruin. Deze Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. De zevende Chakra staat in relatie met verlichting en spiritualiteit. Je staat in verbinding met de geestelijke wereld. Je bent je bewust van de kosmos. Je voelt je één. De laatste en zevende Chakra is paars. Paars staat voor: kracht, spiritualiteit, zelfvertrouwen, ambitie, arrogantie, dromen en overtuiging.